Mit érdemes tudni a C vitaminról?
A C-vitamin (aszkorbinsav) egy vízben oldódó vitamin. Mindennap gondoskodnunk kell a beviteléről, mert szervezetünk nem tudja sem előállítani, sem tárolni. Útja a szervezetben
A táplálékkal elfogyasztott C-vitamin a vékonybélben szívódik fel, majd a felesleg vizelettel távozik. Napi 30-180 mg bevitel mellett 80-90%-a hasznosul. Amennyiben ennél többet fogyasztunk a felszívódási arány egyre csökken.
Jelentősége
Nélkülözhetetlen a szervezetben zajló bizonyos folyamatokhoz, például: - az immun-, idegrendszer megfelelő működéséhez, a sebgyógyuláshoz - segít a vas felszívódásában - csökkenti a fáradtságot - segít a kollagén képződésben, ami a bőr, az erek, a csontok, a porcok, a fogíny és a fogak egészségéhez kulcsfontosságú - antioxidáns, ezáltal védi a sejteket az oxidatív stressztől és gátolja a szabad gyökök káros hatásait
Forrásai Jó forrásnak számít a csipkebogyó (400mg/100g), káposzta (50mg/100g), zöldpaprika (120mg/100g), kivi (75mg/100g), narancs (50mg/100g) és a petrezselyemzöld (160mg/100g) is. A főzés, fagyasztás, szárítás és tárolás is csökkenti a C-vitamin tartalmat, így érdemes beiktatnunk friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket étrendünkbe.
Ajánlott bevitel
Felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia érték (NRV) 80 mg/nap. Biztonságosan bevihető mennyiség felső határát, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem állapította meg, viszont az amerikai Orvostudományi Intézet (IOM) 2000mg/nap mennyiségben határozta meg.
Szabó Barbara Dietetikus
A C-vitamin (aszkorbinsav) egy vízben oldódó vitamin. Mindennap gondoskodnunk kell a beviteléről, mert szervezetünk nem tudja sem előállítani, sem tárolni. Útja a szervezetben
A táplálékkal elfogyasztott C-vitamin a vékonybélben szívódik fel, majd a felesleg vizelettel távozik. Napi 30-180 mg bevitel mellett 80-90%-a hasznosul. Amennyiben ennél többet fogyasztunk a felszívódási arány egyre csökken.
Jelentősége
Nélkülözhetetlen a szervezetben zajló bizonyos folyamatokhoz, például: - az immun-, idegrendszer megfelelő működéséhez, a sebgyógyuláshoz - segít a vas felszívódásában - csökkenti a fáradtságot - segít a kollagén képződésben, ami a bőr, az erek, a csontok, a porcok, a fogíny és a fogak egészségéhez kulcsfontosságú - antioxidáns, ezáltal védi a sejteket az oxidatív stressztől és gátolja a szabad gyökök káros hatásait
Forrásai Jó forrásnak számít a csipkebogyó (400mg/100g), káposzta (50mg/100g), zöldpaprika (120mg/100g), kivi (75mg/100g), narancs (50mg/100g) és a petrezselyemzöld (160mg/100g) is. A főzés, fagyasztás, szárítás és tárolás is csökkenti a C-vitamin tartalmat, így érdemes beiktatnunk friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket étrendünkbe.
Ajánlott bevitel
Felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia érték (NRV) 80 mg/nap. Biztonságosan bevihető mennyiség felső határát, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nem állapította meg, viszont az amerikai Orvostudományi Intézet (IOM) 2000mg/nap mennyiségben határozta meg.
Szabó Barbara Dietetikus